A l'igual que Sísif a la mitologia grega, la nostra ruta vital ens fa dur molts cops feixugues pedres fins damunt de la muntanya, pedres que, una vegada dalt, rodolen cap a la vall i hem de recomençar la ruta de pujada empentant-les de nou amunt. Així anem cercant a cada nova pujada el millor camí o la millor eina per tal d'estabilitzar la pedra i aturar, a voltes, la inevitable baixada. D'aquesta forma, pujant i baixant, la humanitat ha bastit estructures i comportaments socials, de vegades brutals, però de vegades de justicia i llibertat. Anem doncs a fer que el fons de la vall, cada cop més, estigui més aprop del cim de la muntanya. Amb el titul també vull retre homenatge a un mestre, en Victor Alba, qui amb el llibre Sísif i el Seu Temps va escriure les seves memòries.

domingo, 13 de mayo de 2007

El creacionisme: Nova dosí tóxica contra el progrés i promoció de la ignorància

Están entestats. Poc a poc se’ls hi retalla la bicoca. Volen fer baixar la pedra d’en Sisif encara més avall. Doncs arrepleguem més força per pujarla ben amunt i no deixem que rodoli.

La campanya que ja fa un temps han enxegat per esborrar els descobriments científics i dur a la gent cap a l’acceptació de teories, no sols indemostrables, si no contradictories amb les teories elaborades per gent com en Charles Darwin i d’altres, ens vol retornar a les èpoques en que qualsevol nou descobriment era catalogat d’heretgia.

Pels promotors de les teories creacionistes es necessari mantenir a la gent amb la il.lusió de la mágica creació del món en set dies i tancar la ment a la saludable practica de la investigació i l’anàlisi de la realitat. Rajola a rajola, una part de la Humanitat ha anat fent possible i incontestable la teoria de la evolució i de que el món no es va fer en set dies.

El món no solament no es va fer en set dies si no que l’univers es un procés permanent de moviment de mases, d’enegia i materia en constant transformació i interacció. Voler fer creure que la Terra es va formar fa 4.004 anys, no és compatible amb les dades geològiques, l'astronomia i la física que ens demostren clarament que el sistema solar, amb el nostre petit planeta, es formà fa uns 4.600 milions d'anys i encara continua formant.se. Els volcans, els terratremols i d'altres fenomens en son prova..

Als Estats Units volen implantar, si no ho han fet ja parcialment, l’aprenentatge a la escola de les idees creacionistes. A França ja han fet un desplegament publicitari per promocionar un llibre orientat a la divulgació del creacionisme.

Semble que darrera d’aquestes operacions de divulgació ideològica es troben els liberals “neocons” que acaban dient que tot alló que passa es voluntat d’un ésser incontrolable que anomenen “deu”. I sobre aquesta idea basteixen la bastida que dona suport al seu sistema de valors, amb els seus sacerdots, pastors i predicadors. Tots plegats venedors de fatalistes resignacions, per tal de que ens empassem tot allò que volen. No oblidem que "deu" sempre es del seu costat.

No es massa diferent al que passa al nostre païs, on s’entestan també en imposar la obligatorietat de la religió a l’escola, sota el pretexte de que s’adquireixen valors necessaris per la convivència. Convivència que no els hi ha importat gens ni mica a l’hora de “passar per la pedra” a tot un païs si cal.

La ignorància es l’oposat a la informació. I també sabem que la informació es necessaria per assolir llibertat i responsabilitat.

Per tant, l’esforç necessari es el que cal per barrar el pas dins de l’ensenyament public als invents que no més tenen per finalitat barrar el pas a la coneixença, la responsabilitat i la llibertat.

Empentem, doncs, amunt la pedra.

No hay comentarios: