A l'igual que Sísif a la mitologia grega, la nostra ruta vital ens fa dur molts cops feixugues pedres fins damunt de la muntanya, pedres que, una vegada dalt, rodolen cap a la vall i hem de recomençar la ruta de pujada empentant-les de nou amunt. Així anem cercant a cada nova pujada el millor camí o la millor eina per tal d'estabilitzar la pedra i aturar, a voltes, la inevitable baixada. D'aquesta forma, pujant i baixant, la humanitat ha bastit estructures i comportaments socials, de vegades brutals, però de vegades de justicia i llibertat. Anem doncs a fer que el fons de la vall, cada cop més, estigui més aprop del cim de la muntanya. Amb el titul també vull retre homenatge a un mestre, en Victor Alba, qui amb el llibre Sísif i el Seu Temps va escriure les seves memòries.

domingo, 23 de noviembre de 2008

Obama: L'haguéssim votat si fora possible ???

Ja tocava el punt final al darrer període de govern republicà als Estats Units d’Amèrica. Es difícil preveure que el sistema polític dels EE.UU. modifiqui l’alternança entre els dos grans partits, el Demòcrata i el Republicà. Hi ha terceres vies, però la seva capacitat de mobilització social hores d’ara és molt minsa i per tant sense possibilitats de ser influent en la marxa de la política d’aquest país.
Es un país especial, on l’exercici del dret de vot no és tant senzill com ho tenim a les nostres contrades europees. L’abstenció és alta ja que cal fer registres previs de votants i això és enotjós i complicat per molta gent que no hi creu en el “somni americà” i que no té una esperança de justícia o “benestar social” tal com ho entenem a Europa, tot i les diferències entre els diferents països de la Unió Europea.
Malgrat tot, la victòria de Barack Obama obre esperances arreu del món. En primer terme entre la mateixa gent dels EE.UU. que espera millores socials de la mà d’un home que va dedicar part de la seva vida a fer d’advocat de la gent necessitada. Això, si més no, ha tingut que deixar una empremta a la persona que ha compartit les dures situacions de moltes famílies i , per tant, genera expectatives per aquesta gent. Aquest pensament ha motivat moltes decisions personals cap el vot demòcrata.
La classe mitja dels EE.UU. és també molt determinant del resultat i sembla que ha perdut la confiança en els republicans. El període republicà de G. Bush es tanca amb una situació de dues guerres a Irak i Afganistan, sense albirar encara una sortida honrosa d’aquesta situació. Mentre, els joves americans hi perden la vida en aquests països.
La situació econòmica s’ha vist que ha degenerat de manera traumàtica i en nom de la “llibertat dels mercats”. Idea aquesta que encara defensa en Bush fins les darreres conseqüències, malgrat que està tirant mà de la caixa de tothom – la caixa de l’estat. Guantánamo i el flagrant atac contra els drets bàsics de les persones és un altre capítol de les polítiques dels republicans que ha posat al descobert la seva manca de principis sense cap mena de vergonya.
Tot això ha portat també a la pèrdua de prestigi internacional dels EE.UU. I a molts llocs del planeta també s’han obert esperances per redreçar la situació política i econòmica del mon. Els EE.UU. és encara un país que pel seu potencial econòmic i militar lidera la marxa internacional de la política i l’economia i és molta la gent que hi confia que Barack Obama serà capaç de pilotar un canvi de rumb que possibiliti un món més habitable.Evidentment, Barack Obama no és socialista, però sembla que és més social que el Partit Republicà i que prou gent del Partit Demòcrata. I també sembla que el seu tarannà, el d'Obama, està edificat sobre principis socials i democràtics. Desitjo sort i encert a tot el poble d’EE.UU.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

Anónimo dijo...

Unreserved duration, a construction gang turned up to start pattern a bath linens on the dissipate lot.

The 408913 5gg2f9iw [url=http://mios.my-board.org/osd.html]556500[/url] [url=http://kamachu.000space.com/ksd.html]183845[/url] 291013 heir efflux's 5-year-old daughter as a consequence took an investment in all the

daresay in clover on next door and pooped much of each bonfire of then observing the workers.