A l'igual que Sísif a la mitologia grega, la nostra ruta vital ens fa dur molts cops feixugues pedres fins damunt de la muntanya, pedres que, una vegada dalt, rodolen cap a la vall i hem de recomençar la ruta de pujada empentant-les de nou amunt. Així anem cercant a cada nova pujada el millor camí o la millor eina per tal d'estabilitzar la pedra i aturar, a voltes, la inevitable baixada. D'aquesta forma, pujant i baixant, la humanitat ha bastit estructures i comportaments socials, de vegades brutals, però de vegades de justicia i llibertat. Anem doncs a fer que el fons de la vall, cada cop més, estigui més aprop del cim de la muntanya. Amb el titul també vull retre homenatge a un mestre, en Victor Alba, qui amb el llibre Sísif i el Seu Temps va escriure les seves memòries.

domingo, 25 de noviembre de 2007

La violència envers les dones no sols és domèstica



El llevament de la vida de tantes dones per la brutalitat desenfrenada dels mascles sembla que augmenta, malgrat l’increment de medis de defensa que les administracions públiques més sensibles han anat desenvolupant aquests darrers anys.

“Cuanto más te quiero más te abuñego” em deia un antic company de fàbrica quan comentàvem casos de violència contra dones per part dels seus “enamorats”. Però el tema no és la relació d’amor-desamor, més aviat és la relació de propietat i poder que dona la força física i els comportaments brutals instal·lats atàvicament al cervell masculí.

Però, passa això no més en l’àmbit de les parelles? Veiem.

Les relacions de poder estan establertes en molts i diferents institucions socials. Així, a les empreses, de vegades ens assabentem que es produeixen casos d’assetjament sexual, aprofitant la relació de poder que dona la relació encarregat-empleada o jefe-empleada. Aquesta relació es torna perversa quan es pretén que l’evacuació i mèrits professionals de les dones, albó que les podria aportar millors posicions i millors remuneracions, es fa passar pel sedàs de la capritxosa apetència sexual de qui té el poder. “Si acceptes les meves propostes sexuals tindràs allò que per mèrits personals et mereixes”. Aquest és el missatge. No hi ha violència física. Però sí que hi ha violència. I hi ha violència, perquè les posicions de poder en aquestes situacions son destructives de la voluntat de les subordinades o destructives de la seva seguretat de vida al dur.les cap a la sensació d’inseguretat. Les dones que ho pateixen han de tenir prou fort l’ànim per fer front a aquests depredadors sexuals, freqüentment misògins declarats.

Però, que passa en d'altres institucions que no són parelles ni empreses?

Les relacions de poder es produeixen en d'altres àmbits de la vida social. També a àmbits d’organitzacions que es proclamen de forma oberta impulsores de la lluita pels drets socials i per la igualtat, però que les seves pràctiques estan marcades per comportaments idèntics dels que tenen poder sobre els destins dels demés i, particularment, de les dones. I mirem bé, les grans i petites cúpules d’aquestes organitzacions marxen sota la batuta de barons principalment.
La relació de poder es manifesta ràpidament al moment que es poden repartir possibles guanys, especulant amb les possibilitats d’obtenir els guanys passant examen de “bragueta”. Segur que “sotto voce” molts hem conegut de casos que ningú s’atreveix a denunciar, perquè es pensa que les conseqüències futures poden ser funestes per la seguretat econòmica personal i familiar. La relació de dependència que s’instal·la en aquestes organitzacions, doncs, és la relació de poder que s’utilitza per doblar voluntats, per violentarles o, en cas de rebuig, per programar el menyspreu i el “mobing” social orientat a fer desaparèixer o, altrament dit, “esborrar de la foto” a qui manté lliurement sencera la seva integritat física i també la seva independència de criteri.
Pot ser caldrà temps per modificar comportaments d'aquesta mena. Els homes amb sensibilitat humanista hem de fer costat sense embuts a les dones que lluiten pel seu dret a ser socialment iguals i hem d'ajudar a denunciar i foragitar els misògins sense escrúpols.

El meu sentiment solidari és per totes elles!!

1 comentario:

papallopis dijo...

Per fo l'he llegit en la seva totalitat,i saps que, en les coverses que fem sobre la "bici" sobre el tema hi estic d'acord amb tot el que plantejes en l'escrit.
Chin,chon,chuan.
POrobablement esta volant cap a lAsia,
Que et vagi be.